ПЕРЕГОВОРИ УКРАЇНА-РОСІЯ: ПРИКОРДОННІ ПИТАННЯ

06 жовтня 2009 р.

Переговори керівників міністерств закордонних справ України та Росії 6-7 жовтня в Харкові, темою яких буде прикордонне співробітництво та інші теми двосторонньої співпраці, відбуватимуться на тлі певного загострення двосторонніх відносин. 

 

Проте чи можна вважати успіхом дипломатів сам факт таких перемовин – попри те, що Україну представлятиме не затверджений міністр закордонних справ, а виконувач обов’язків Володимир Хандогій, а Росію – відомий далеко за її межами міністр Сергєй Лавров?

Павло Жовніренко, голова правління Центру стратегічних досліджень, коментує переговори в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

Павло Жовніренко: Я думаю, що це якщо не успіх, то принаймні добра подія. Думаю, тут успіх не тільки дипломатів, але й громадського об’єднання „Український форум”. Вони кілька днів тому проводили російсько-українську зустріч не в Москві, і не у Києві, а в Білгородській області. Я не знаю, хто під кого підлаштувався, чи форум під міністрів, чи ця зустріч проводилася за результатами форуму, але те, що напрацювання, які відбулися у Білгородській області, будуть розглядатися міністрами закордонних справ, про це говорилося 10 днів тому.

Бі-Бі-Сі: Але порядок денний виглядає сухувато: прикордонна співпраця, облаштування прикордонних пунктів. Чи важливі ці теми?

Павло Жовніренко: Вони важливі. Я б не сказав, що порядок денний сухуватий. Якщо на нього подивитись, то принаймні дві прес-конференції – це немало. Завтра переговори будуть уже не віч-на-віч, як сьогодні, а з представниками адміністрацій прикордонних областей, міністерств, відомств, які працюють з міждержавними угодами.

Бі-Бі-Сі: Чи дійдуть до питань Чорноморського флоту?

Павло Жовніренко: Вони будуть торкатися, але не думаю, що ця тема буде головною. Сам факт зустрічі міністрів у переговорному форматі – це важливо, тому що у нас довгий час були зустрічі без преси, потім були зустрічі без краваток, а потім тривалий час не було зустрічей взагалі.

Бі-Бі-Сі: Наскільки важливим є той факт, що Росію представляє повноцінний міністр Сергій Лавров, а Україну – виконувач обов’язків міністра Володимир Хандогій?

Павло Жовніренко: Безумовно, це негативно. Справа в не в імені Хандогія, а в тому, що у нас не лише він виконувач обов’язків. І це є плюсом не нашої сторони.

 

Бі-Бі-Сі
http://www.bbc.com/ukrainian/world/story/2009/10/091006_lavrov_ukr_zhovnirenko_sp.shtml