BREXIT ТА УКРАЇНА: РИЗИКИ І ПРОБЛЕМИ

22 червня 2016 р.

 

11111

 

«Україна зацікавлена у сильній Британії, яка здатна протистояти викликам європейській безпеці, які створила Російська Федерація, розпочавши агресію проти України» – Галібаренко. 

 

Київ – Напередодні референдуму щодо майбутнього Великої Британії в Євросоюзі, європейська спільнота нервує, побоюючись краху єдиного економічного простору у разі виходу країни з ЄС. Для України втрата Британії може означати втрату сильного партнера та прихильника України в Євросоюзі. Чи не найбільше у цьому зв’язку в Києві побоюються, що такий крок Великої Британії остаточно зруйнує єдність, і без того крихку, у питанні продовження санкцій проти Росії.

 

Влада України вустами свого посла у Великій Британії – Наталії Галібаренко – заявила про зацікавленість українців у «сильній Європі» та «сильній Британії». Аналізуючи на шпальтах газети «День», чи вплинуть результати референдуму у Великій Британії на підтримку Лондоном європейських прагнень України, посол зазначила, що за умов військових дій на сході України, українці зацікавлені у «сильній Британії».

«Але хоч би як британці вирішили, це їхнє суверенне право, чи залишатися у реформованому Євросоюзі, чи піти у самостійне плавання. Україна зацікавлена у сильній Британії, яка здатна ефективно захищати спільні європейські цінності не лише в частині свобод, а й в протистоянні викликам європейській безпеці, які створила Російська Федерація, розпочавши агресію проти України», – написала дипломат.

Як зазначила Галібаренко в інтерв’ю британській медіа-корпорації ВВС, Велика Британія від початку військової агресії Росії підтримує Україну, і є одним із найбільш потужних її союзників у Європі.

 

 

«На відміну від деяких моїх колег в європейських країнах, які змушені майже щодня доводити інформацію про реальну ситуацію в Україні, наприклад, про російську агресію проти нас, я перебуваю у країні, яка сама розуміє реальний стан справ. Велика Британія розуміє, хто агресор і хто жертва, розуміє, що Україна здійснює серйозні реформи і їй потрібна підтримка», – каже посол.

 

Велика Британія – постійний критик політики Росії – експерти

Незалежні експерти розглядають можливе рішення про вихід Лондона з ЄС як таке, що несе низку загроз для України. В Інституті світової політики наголошують, що насамперед в особі політиків і громадськості Британії українці можуть втратити потужну підтримку інтеграції України до ЄС. Адже Лондон, хоч і виступає проти поглиблення інтеграції в рамках Європейського союзу, але підтримує розширення об’єднання шляхом включення нових членів. А це якраз збігається з прагненнями України.

Не менш важливо і те, що Велика Британія є постійним критиком політики Росії і виступає за продовження санкцій проти Москви. До того ж, пропаганда Кремля не має у британському середовищі такого впливу, як, наприклад, у Німеччині чи Чехії, тож у Британії і політики, і громадськість, і ЗМІ досить критично налаштовані щодо Росії, зазначають фахівці інституту.

«Сполучене Королівство одним із перших виступило за впровадження секторальних санкцій проти Російської Федерації і наразі підтримує їх продовження. Санкції були запроваджені Лондоном у рамках ЄС, тому в разі виходу з об’єднання Британії доведеться повторно вирішувати питання їх дії. Адже найбільш відчутними для російської економіки є саме санкції «важковаговиків» Євросоюзу, до яких належить і Британія», – зазначила представник Інституту світової політики Яна Саєнко.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак вважає, що навіть якщо більшість британців проголосує за вихід країни з ЄС, нічого критичного для Києва найближчим часом не станеться. На думку фахівця, європейській політиці притаманна чимала інерційність, хоча вже тепер можна бачити, що європейські політики і громадськість «переключають увагу» з подій зовнішніх на внутрішні проблеми. Тим більше, що міграційна криза переросла у глибоку внутрішню кризу, визнає Їжак на шпальтах тижневика «Дзеркало тижня».

 

ЄС зменшить увагу до зовнішніх проблем – експерти

Чи не найбільш серйозними проблемами для України у її стосунках з Євросоюзом, як вважає Їжак, є бажання окремих країн-членів ЄС скасувати санкції, які Брюссель запровадив проти Росії через її агресію проти України, а також намір перенести впровадження безвізового режиму між ЄС та Україною. Але ці проблеми з’явилися раніше, ніж більшість Євросоюзу зрозуміла, що наміри британців щодо Brexit (це слово вже стало загальновживаним в Європі: Brexit – BRitish EXIT – ред.) насправді аж настільки серйозні, зауважує фахівець.

 

22222

Павло Жовніренко

 

Голова «Центру стратегічного планування» Павло Жовніренко не бачить великої трагедії для Євросоюзу та його східних сусідів у разі, якщо британці проголосують за вихід з ЄС, але, тим не менше, імовірний вихід Великої Британії з ЄС відволікатиме увагу європейців від проблем України. Як зазначив політолог у розмові з кореспонденткою Радіо Свобода, британці завжди були послідовними у своїй зовнішній політиці, включаючи політику економічної ізоляції Росії та підтримки реформ в Україні.

«Упродовж десятиліть у них (британців) була така політика: бути в Європі, але при цьому бути на відстані від Європи – на такій відстані, яка забезпечує національні інтереси Великої Британії. Якщо результати референдуму будуть негативні щодо членства в Євросоюзі, то це буде гірше для України, ніж якщо буде навпаки. Разом з тим, навіть якщо буде негативний результат (для ЄС – ред.) цього Brexit, це сприятиме, на мій погляд, трансформації Євросоюзу у позитивному, демократичному напрямку. Це сприятиме тому, щоб ЄС не став бюрократизованою структурою, проти чого і так вже європейці, громадянські інституції Європейського Союзу ведуть послідовну боротьбу», – cказав Радіо Свобода Павло Жовніренко.

Результати референдуму навряд чи вплинуть на торгівлю України з Великою Британією, яку ці країни здійснюють у рамках зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. За даними, які наводить посольство України у Лондоні, у 2015 році за обсягами зовнішньоторговельних операцій між Україною та країнами світу Велика Британія перебуває на 11-му місці. У структурі українського експорту переважають поставки продукції агропромислового комплексу, і потреби британців у такій продукції не залежать від результатів референдуму 23 червня, зазначають фахівці.

 

Богдана Костюк
Радіо Свобода
http://www.radiosvoboda.org/a/27813630.html